Türkiye Hazır Beton Birliği

Kalite Güvence Sistemi: THBB tarafından 1995 yılında kurulan Kalite Güvence Sistemi (KGS) başta hazır beton olmak üzere 8 ürün grubunda 30 ayrı üründe belgelendirme faaliyetlerine devam etmektedir. 

Beton Sürdürülebilirlik Konseyi: Birliğimiz 2016 yılının sonunda kurulan İsviçre merkezli Beton Sürdürebilirlik Konseyinin (CSC), 2017 yılında “Bölgesel Sistem Operatörü” olmaya hak kazanmıştır. Aynı zamanda THBB Kalite Güvence Sistemi (KGS) de “Belgelendirme Kuruluşu” olmuştur. Konsey, beton sektörü, çimento ve agrega gibi beton bileşenleri için bütün dünyada kabul gören bir ürün “Belgelendirme Sistemi” getirmektedir. Beton Sürdürülebilirlik Konseyi (CSC); beton, agrega ve çimento üreticilerinin sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarının, güvenilir, bağımsız, verilere dayanan bir belgelendirme sistemi ile ödüllendirilmesi imkânı sunmaktadır.THBB olarak, Beton Sürdürülebilirlik Konseyinin (CSC) Yönetim Kurulunda 2021 yılından itibaren ülkemiz ve sektörümüz temsil edilmeye başlanmıştır. CSC’nin Belgelendirme Kuruluşu olan KGS tarafından 2022 yılında Türkiye genelinde 1 çimento, 1 agrega ve 4 hazır beton tesisi belgelendirilmiş, toplamda 5 çimento, 1 agrega ve 9 hazır beton tesisi belgelendirilmiş ayrıca 2021 yılında Türkiye’deki ilk “yeniden belgelendirilmeler” gerçekleştirilmiştir. 2022 yılında ülkemizde ilk kez bir agrega tesisi belgelenmiş, bir beton tesisi ilk kez “platin” seviyesinde belge almaya hak kazanmıştır. CSC’nin ve THBB gibi bölgesel sistem operatörlerinin çalışmalarının sonucunda tüm dünya genelinde üretim tesislerine 2017 yılından bugüne kadar 1654 lisans hakkı verilmiş ve toplamda 946 tesisin belgelendirmesi yapılmıştır.

Teknik Eğitim Faaliyetleri: Birliğimiz bünyesinde yıllardır, sektöre, çalışanlarına ve beton kullanıcılarına yönelik sertifikalı eğitimler ve seminerler düzenleyerek sektörün kalifiye eleman ihtiyacını karşılamaktayız. THBB olarak “Hazır Beton Şantiye Operasyonlarında Yer Tespit Elemanı ve Beton Pompa Operatörleri için Teknik Emniyet Kuralları Eğitimi” 2022 yılında 8 adet eğitim ile toplamda 118 kişiye verilmiştir. 2022 yılında eğitimine başladığımız “Ağır Vasıta Kullanımında Uygulamalı Kör Nokta Eğitimi” 2022 yılında 5 adet eğitim ile toplamda 49 kişiye verilmiştir. Yine 2022 yılı içerisinde “Beton Pompası ve Beton Santrali nasıl verimli kullanılır” eğitimi 10 kez düzenlenmiş olup toplamda150 kişiye eğitim verilmiştir.

Mesleki Yeterlilik ve Personel Belgelendirme Faaliyetleri: 30 Aralık 2008 tarih ve 27096 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olan Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği’nde yer alan esaslara uygun sınav yapmak ve personel belgelendirme hizmeti vermek amacıyla kurulmuş olan THBB Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi (THBB MYM) 15.01.2016 tarihinde Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş olup 24.05.2016 tarihinde Betoncu (12UY0049-3), 29.05.2019 tarihinde Beton Pompa Operatörü (18UY0369-3) ve 09.12.2021 tarihinde Beton Santral Operatörü (20UY0404-3), ulusal yeterliliklerinde sınav ve belgelendirme yapmak üzere Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yetkilendirilmiştir. 2022 yılının sonunda toplam 66 kişi Beton Pompa Operatörü alanında, 63 kişi Beton Santral Operatörü alanında belgelendirilmiştir. THBB ve İNTES iş birliği ile hazırlanan “Beton Transmikser Operatörü” meslek standardı MYK İnşaat sektör komitesine sunularak 11.08.2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlamıştır. “Beton Transmikser Operatörü” Ulusal Yeterliliği çalışmaları THBB ve İNTES iş birliğinde tamamlanmış ve Çalışmalar Mesleki Yeterlilik Kurumuna sunulmuş olup Resmî Gazete’de yayımlanması beklenmektedir.

Yapı Malzemeleri Laboratuvarı: 2007 yılında Birliğimiz tarafından kurulan akredite yapı malzemesi laboratuvarımız bugün Yıldız Teknik Üniversitesi TeknoPark’ta birçok akademisyenin desteği ve tecrübeli kadrosuyla sektöre katkı sağlayacak AR-GE çalışmaları ve projeler geliştirmektedir. Bu projelerle daha az maliyetle daha kaliteli üretim yapmanın yolları aranmakta, çevre dostu-sürdürülebilir beton üretimi için yöntemler geliştirilmektedir. THBB Yapı Malzemeleri Laboratuvarımızda beton, agrega, çimento, kimyasal katkı, beton karma suyu, uçucu kül ve yüksek fırın cürufu gibi malzemeler üzerinde deneyler yapılmakta ve ayrıca beton üreticilerinin kendi ekipmanı için kalibrasyon hizmetleri verilmektedir.

AR-GE Projeleri: Geçtiğimiz yıllarda yaptığımız çalışmalarla Laboratuvarımızda, Türkiye Hazır Beton Birliği Beton Araştırma Geliştirme ve Teknoloji Danışma Merkezini kurduk. THBB Beton AR-GE ve Danışma Merkezimiz ile ülkemiz, beton AR-GE’sinde önemli bir konuma yükselmiştir. Merkezimiz, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda çalışan İSTKA’nın Yenilikçi ve Yaratıcı İstanbul Mali Destek Programı desteğiyle, Yıldız Teknik Üniversitesinin ortaklığıyla hayata geçti. İSTAÇ, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi de projeye iştirakçi olarak katkı sundu. Merkezimiz ile hem İstanbul’un beton kalitesinin belirlenmesinde ileri seviye testlerin yapılabilirliğini sağlamayı hem de inşaat ve hazır beton sektörlerinin özel AR-GE ve teknoloji danışmanlığı ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz. Merkezimizde üretim öncesi ve sonrasında da hizmet vererek üreticilere tasarım aşamasında ve ürün uygunluk kontrol safhasında da destek verilebiliyoruz. Merkezimiz, müteahhitlere, hazır beton, prekast, çimento, agrega, kimyasal katkı ve mineral katkı üreticilerine, binalarındaki beton kalitesinin tespitinde ileri seviye testlere ihtiyaç duyan vatandaşlarımıza ve belediyelere hizmet verebilmektedir.

Deprem Performans Raporu: Laboratuvarımız bünyesinde özel ve kapsamlı Deprem Performans Raporu hazırlanmaktadır. Binalarının depreme dayanıklılığıyla ilgili durumunu merak etmekte olan; mülk sahipleri, bina yöneticileri, mühendislik büroları, belediyeler ve mahalli idareler, kamu kurumları, için benzerlerinden ayırt edici özelliklere sahip ayrıntılı Deprem Performansı Analiz Raporu verilebilmektedir.

Web Seminerleri: Birliğimiz inşaat ve hazır beton sektörlerimize yönelik yenilikleri ve dijital dönüşüm çalışmalarını takip etmekte, beton sektörüne yönelik projeler geliştirmektedir. Bu doğrultuda, büyük ilgi gören seminerlerimizin çevrim içi olarak düzenlenmesine devam edilmektedir. 

o 11 Ocak 2022 tarihinde Prof. Dr. Mehmet Ali TAŞDEMİR’in konuk olduğu “Kütle Betonunun Optimum Karışım Tasarımı, Üretimi, Sıcaklık Kontrollü Dökümü ve Kürü" konulu web semineri düzenlenmiştir.  

o 19 Mart 2022 tarihinde Kayseri’de TMMOB İnşaat Mühendisleri (İMO) Odası Ankara Şubesi Kayseri Temsilciliği ile birlikte “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri” düzenlenmiştir.  

o 12 Mayıs 2022 tarihinde TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesinin düzenlediği “Sıcak Havada Beton Dökümü” konulu webinara konuşmacı olarak iştirak edilmiştir.  

o 25 Mayıs 2022 tarihinde Doğuş Üniversitesi Yapı ve Proje Yönetim Kulübü tarafından düzenlenen İnşaat Sektöründe Hazır Beton Uygulamaları etkinliğine katılım sağlanarak, birliğimizin faaliyetleri hakkında bilgi verilmiş ve öğrencilere beton konusunda teknik bir sunum yapılmıştır.  

o 24-27 Ekim 2022 tarihlerinde Özbekistan’dan gelen bir çimento fabrikası teknik personeline bir eğitim programı düzenlenip sertifika verilmiştir. Programda çimento, beton, laboratuvar deneyleri, durabilite gibi konular anlatılmış olup, akademisyenlerden ve üyelerimizin teknik personelinden de destek alınmıştır.  

o 2 Kasım 2022 tarihinde Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu (YÜF) tarafından T.C. Konya Teknik Üniversitesinde düzenlenen “Yapılarda Kullanılan Beton ve Harçlar ile Bileşenleri Semineri”ne konuşmacı olarak iştirak edilmiştir.  

Hazır Beton Endeksi ve İnşaat Sektörü Değerlendirme Raporu: 2016 yılı temmuz ayından bu yana aylık olarak Hazır Beton Endeksi raporlarının hazırlanmasına 2022 yılında da devam edilmiştir. THBB üyelerinin katkılarıyla hazırlanan rapor THBB üyeleri, üye olmayan hazır beton firmaları ve tesisleri, sektörle ilgili bütün kurum ve kuruluşlar ile paylaşılmıştır. Rapordan basın bülteni hazırlanarak ulusal ve yerel bütün basına gönderilmektedir. Rapor ayrıca, THBB web sitesinde ve sosyal medya hesaplarında paylaşılmaktadır.Hazır Beton Endeksi’nin yanı sıra inşaat sektörü ile ilgili güncel ekonomik verileri içeren aylık İnşaat Sektörü Değerlendirme Raporlarımız üyelerimiz başta olmak üzere bütün paydaşlarımıza gönderilmektedir.

Eğitim Filmleri: Kaynakların verimli kullanılmasına ve iş güvenliğine çok önem veren THBB, 2018 yılında hazırlamaya başladığı kısa eğitim filmlerine yenilerini ekleyerek çalışmalarına devam etmiştir. 2022 yılında “Hazır Beton Santralinde Kaliteli ve Güvenli Beton Üretimi” eğitim filmi hazırlanarak sektörlerimizle paylaşılmıştır. Yoğun ilgi gören eğitim filmlerimizin paylaşımıyla 615.000’in üzerinde kişiye erişilmiş, filmlerimiz bugüne kadar 500.000’den fazla izlenmiştir.

Etkinlikler:  

o Yönetim ve Denetim Kurulumuz 35. çalışma döneminde toplam 9 defa fiziki olarak toplanmıştır.  

o 2022 yılı içerisinde çeşitli şehirlerde üye adayı firma ziyaretleri devam etmiştir. Bu ziyaretlerde Birliğimizin faaliyetleri konusunda bilgi verilerek üyeliğe davet edilmiştir.  

o Sektörümüzü ilgilendiren konularda çeşitli bakanlıklar ve diğer kamu kurumlarıyla iletişimimiz yoğun olarak devam etmiştir. Komite toplantılarımızda görüşülen konular ve çeşitli zamanlarda üyelerimizden gelen bilgiler doğrultusunda ziyaretler yapılarak, sektörün ve üyelerimizin hakları savunulmuştur.  

o Hazır betonun kaliteli ve değerli bir ürün olduğunu göstermek için çalışmalarımız sürmüş, üyelerimizin mağduriyetine neden olan haksız rekabetle mücadele gündemimizde yine ilk sıralarda yer almaya devam etmiştir.

  o BETON 2023 Fuarı ve Kongresi hazırlıkları kapsamında 2022 yılı başından itibaren çeşitli çalışmalar yapılmıştır.   

o 14 Mart 2022 tarihinde Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu ve TÜRKONFED desteği ile ortaklaşa organize edilen Yeşil Mutabakat Kapsamında yapı Sektörüne dair “Avrupa Birliği Proje Çağrıları ve Uygulama Esasları, Fırsatlar ve Zorluklar" Webinarına katılım sağlanmıştır.  o 15 Mart 2022 tarihinde video konferans yöntemi ile gerçekleşen GCCA "IPCC raporu, Dayanıklılığı geliştirmeye yönelik acil ihtiyaçlar" webinarına katılım sağlanmıştır.  

o 23-25 Mart tarihlerinde Tüyap Fuar Merkezinde düzenlenen Yapı Fuarı’na standımız ile katılım sağlanmış ve ziyaretçiler faaliyetlerimiz ve diğer teknik konular hakkında bilgi verilmiştir.  

o 5 Nisan 2022 tarihinde Bursa Yapı Denetim Derneği Başkanı, Yapı Laboratuvarları Derneği Başkanı ve Bursa’daki üyelerimizin katıldığı, Bursa’da sahadaki EBİS uygulama sorunları ile ilgili bir toplantı gerçekleştirilmiştir.  

o 23 Mayıs 2022 tarihindeki Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) Yapı Tasarım Yarışması “Kentsel Alanda Yenilikçi Yaklaşımlar” Proje ödül törenine katılım sağlanmış, Başkanımız ödül takdiminde bulunmuştur.  

o 28 Haziran 2022 tarihinde Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından İstanbul Dedeman Otel’de düzenlenen “Sürdürülebilir Kalkınma için STK’lar” ödül törenine katılım sağlanmıştır.  

o 7 Kasım 2022 tarihinde Çevre Dostu Yeşil Binalar (ÇEDBİK) tarafından düzenlenen “ÇEDBİK-Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi' 22 SIFIRIN İNŞASI” etkinliğine katılım sağlanmıştır.   

o 9 Kasım 2022 tarihinde İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) tarafından İTÜ Ayazağa Kampüsünde düzenlenen Teknik Kongre’ye katılım sağlanmıştır.  

o 16-17 Kasım 2022 tarihlerinde T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Ankara’da düzenlenen “2. Beton Yollar Kongresi ve Sergisi” ne katılım sağlanmıştır.

o 13 Aralık 2022 tarihinde video konferans yöntemi ile gerçekleşen Toprak Ürünleri Sanayi Teknik Komite Toplantısına katılım sağlanmıştır.  

o İş mahkemelerinden gelen bilgi taleplerine cevap verebilmek için üyelerimiz arasında anket yapılmıştır.  

o Hazır beton sektörüyle ilgili yıllık bazda yapılan üretim istatistikleri ile ilgili 2022 yılı içerisinde çalışma yapılmıştır.    

Ulusal ve Uluslararası Çalışmalar: İnşaat Mühendisleri Odası, İstanbul Sanayi Odası, Ankara Sanayi Odası, Türkiye Müteahhitler Birliği, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği, Çimento Endüstrisi İşverenler Sendikası, Katkı Üreticileri Birliği, Agrega Üreticileri Birliği, Türkiye Prefabrik Birliği, Kireç Sanayicileri Derneği başta olmak üzere meslek örgütleriyle ve üniversitelerle birlikte çalışmalar sürdürülmüştür. Birliğimizin üyesi olduğu Avrupa Hazır Beton Birliği, Beton Sürdürülebilirlik Konseyi, Yapı Ürünleri Üreticileri Federasyonu, Uygunluk Değerlendirmesi Derneği, Kalite Derneği, Türkiye Deprem Vakfı, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği, Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği ile misyonumuz doğrultusunda çalışmalarımıza devam ettik. Avrupa Hazır Beton Birliğiniz temsilen Avrupa Beton Kaplama Birliğinin (EUPAVE), Avrupa Beton Platformunun (European Concrete Platform) toplantılarına katılarak faaliyetlerine destek verilmiştir.

Hazır Beton Sektör Raporu: Ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sunan sektörümüzü 2021 yılı özelinde bilimsel olarak analiz eden “Hazır Beton Sektör Raporu” hazırlanmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu, T.C. Merkez Bankası, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği verileri ile Birliğimiz ve üyelerinin sağladığı veriler ve bilgiler ışığında hazırladığımız Rapor, Türkiye ekonomisi, inşaat sektörü ve hazır beton sektörüne yönelik detaylı analizler, değerlendirmeler ve projeksiyonlar içermektedir.

BETON 2023 Kongresi ve Fuarı: THBB’nin TG Expo organizatörlüğü ile düzenlediği hazır beton, çimento, agrega ve inşaat sektörlerini İstanbul’da bir araya getirecek olan “BETON 2023 Fuarı ve Kongresi” ile ilgili hazırlıklara 2022 yılında başlanmıştır.İstanbul Fuar Merkezi’nde 15-18 Mart 2023 tarihlerinde toplam 15.708 metrekarelik alanda düzenleyeceğimiz BETON 2023 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı, inşaat ve onun en temel kolu hazır beton ile ilgili sektörlerden 100’ün üzerinde katılımcısı ile Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Doğu’dan 3.000’i yabancı olmak üzere toplamda 12.000’den fazla sektör profesyonelini ağırlayacaktır. Fuarımızla eş zamanlı olarak, 15-17 Mart 2023 tarihlerinde düzenleyeceğimiz BETON 2023 Hazır Beton Kongresi; önceki yıllarda da olduğu gibi sektör gelişimine katkıda bulunacak. BETON 2023 Hazır Beton Kongre çalışmaları hızla devam ediyor. Kongre’ye gönderilen 130 bildiri özeti Bilim Kurulu tarafından değerlendirildi. 500’den fazla delegenin katılacağı Kongremizi akademisyenler ve araştırmacıların yanı sıra hazır beton sektörünün ve yan sanayi firmalarının temsilcileri de yakından takip edecektir.